MI NEM A COACHING?

A coaching nem...

...Tanácsadás: a tanácsadó arra hivatott, hogy kész megoldást javasoljon a problémára. Ahogy fentebb kifejtettem, vannak élethelyzetek, amikor ez nem alkalmazható, mert senki sem tudhatja, hogy számodra mi lenne a legjobb megoldás. 

...Mentorálás: a mentor egy olyan személy, aki már végigment azon az úton, amin te tervezel elindulni. Az ő élettapasztalatai alapján segítséget, iránymutatást tud adni, hogy az élerni kívánt cél érdekében merre kell továbbmenned. Hasonló a tanácsadóhoz, de sokkal személyesebb, szorosabb kapcsolat.

...Terápia: terápia keretei közt jellemzően azzal foglalkoznak, hogy bizonyos múltbéli események hogyan vannak hatással a jelenkori viselkedésünkre és gondolkodásmódunkra - illetve ennek korrekciójával foglalkoznak. A coaching ezzel szemben nem megy ennyire mélyre és az időben vissza. Coaching keretei közt jelenkori viselkedéssel és gondolkodásmóddal foglalkozunk (a kiváltó okot nem piszkálva), amiket egy jövőbeni időpontra akarunk megváltoztatni.

...Család/Barátok: a családtagok és a barátok törvényszerűen a legjobbat akarják neked, mert szeretnek. De ezzel együtt elfogultak is. Ha valakit nagyon féltek, nekem sem egyszerű visszafognom magam, hogy ne kezdjem el a szerintem helyes megoldásról győzködni - miközben elfeledkezek arról, hogy vajon neki valóban az lenne-e a legjobb megoldás. Ilyenkor csak azt szajkózom, hogy én az ő helyében mit tennék. Nagyon nehéz elfogulatlanul végighallgatni a másikat, miközben időt és teret adsz neki, hogy maga alakítsa ki a saját véleményét.  Egy coach az idő és tér mellett elfogulatlanságot is ad - megszűnik a külső nyomás, hogy mások véleménye helyett végre meghallhatsd a sajátodat is.